Powstanie
firmy Morinda®
(Tahitian Noni International
) różniło się od powstania większości firm w
dzisiejszym świecie. Morindę stworzono dla produktu. W 1991
roku naukowiec
d.s. żywności z Utah w Stanach Zjednoczonych, John
Wadsworth – jeden z późniejszych założycieli
firmy Morinda®
(Tahitian Noni International)
– otrzymał
paczkę od przyjaciela z Tahiti. Paczka zawierała próbkę
owocu, o którym John - tak
jak większość ludzi na świecie
- wcześniej nie słyszał. „Noni” – tak nazywali
owoc rdzenni mieszkańcy Tahiti. Zbiegiem okoliczności,
John szukał właśnie naturalnego składnika żywieniowego,
z którego mógłby stworzyć produkt wellness / dobrego
samopoczucia. Zaciekawiony, wraz z innym
naukowcem, Steven'em Story, rozpoczął nad nią badania a także
zaczęli poszukiwali badań
tej rośliny przeprowadzonych przez innych naukowców.
To co odkryli było niesamowite. Znaleźli roślinę, której
historia sięga tysięcy lat wstecz i która była dosłownie
przenoszona z wyspy na wyspę, przez rdzennych mieszkańców
Polinezji, ponieważ miała tak unikalne właściwości.
Zdali sobie sprawę że to co obdarowało niezwykłymi właściwościami
starożytnych mieszkańców Polinezji, mogło teraz tymi
samymi właściwościami obdarować życie pozostałych
mieszkańców Ziemi.
W
1993 roku, po zapoznaniu się z badaniami Dr Heinicke,
John Wadsworth wyruszył na Polinezję Francuską gdzie
potwierdził istnienie wystarczającej do celów
komercyjnych, ilości owocu noni. Poszukiwał
również osób które w tradycyjny sposób wykorzystywały
noni. Przeprowadził wiele wywiadów z mieszkańcami
oraz przedstawicielami rządu oraz przeszukał
biblioteki w poszukiwaniu dokumentów
historycznych
potwierdzających jego informacje. Odkrył wiele
naukowych prac odnoszących się do niezwykłych właściwości
noni i jego tradycyjnych korzyściach. Szybko przekonał
się o potencjale tej rośliny i rozpoczął pracę nad
zastosowaniem jej w diecie.
Po kilku latach badań nad noni, John i Steven opracowali
i
opatentowali, wysoko wyspecjalizowany proces produkcji
Tahitian Noni®
Original. Wraz
z tym produktem narodziła się potrzeba dzielenia się
jego zaletami z ludźmi na całym świecie.
Następnym ich krokiem było połączenie sił z
ekspertami żywieniowymi Kerry’m Asay,
Kim’em Asay, i Kelly Olsen’em. Ponieważ
historia noni jest unikalna, postanowili oni że
najlepszą metodą na dystrybucję produktów będzie
sprzedaż bezpośrednia gdzie ludzie opowiadają sobie o
zaletach tego niezwykłego owocu i produktów na jego
bazie. W taki
oto sposób, sekret dobrego samopoczucia z dalekiej
Polinezji stał się znany na świecie. Dzięki
połączeniu nauki, doświadczenia marketingowego oraz
znajomości branży, w 1996 roku powstało rewolucyjne
przedsięwzięcie: Morinda®
(
Tahitian Noni International)
W
pierwszym roku istnienia z jednym tylko produktem firma Tahitian
Noni International
osiągnęła
33 miliony dolarów sprzedaży w pierwszym roku swojego
istnienia. Rozpoczęli więc ekspansję międzynarodową.
W
2000 roku założyciele firmy Morinda®
spotkali
się z przedstawicielami rządu Polinezji Francuskiej i
podpisali umowę, która przyniosła wiele obustronnych
korzyści, m.in. wiele miejsc pracy oraz znaczące
inwestycje dla całego kraju.
W
2001 roku Morinda®
znalazło
się na 26 miejscu rankingu magazynu Inc. Magazine 500
najszybciej rozwijających się prywatnych firm w USA. W
Provo, Utah w USA powstała główna siedziba
firmy – o powierzchni 150 000 metrów kwadratowych.
W
roku 2002, Griffin Hill, niezależna firma badań
marketingowych opublikowała opinię że „Tahitian
Noni International
jest jedną z najszybciej rozwijających się prywatnych
firm w Ameryce, mniej niż dziesięć prywatnych firm w
historii może równać się z rozwojem Tahitian Noni
International w ciągu sześciu lat wzrostu.”
W
roku 2003, jako pionierzy w przemyśle noni,
Morinda®
jako pierwsza firma otrzymała autoryzację Novel Food
(Nowa żywność) aby wprowadzić na rynek Unii
Europejskiej sok z
noni. Wymagało to od firmy przeprowadzenia dokładnych,
długotrwałych i kosztownych badań bezpieczeństwa
produktu.
W tym samym roku całkowita sprzedaż osiąnęła 2
miliardy dolarów a ponad miliard dolarów został wypłacony
w postaci prowizji Niezależnym Konsultantom.
Rok
2004 przyniósł powstanie tuzinów nowych produktów
(m.in. kosmetyki), których kluczowym elementem pozostały
elementy rośliny noni: owoc, liść i nasiona.
W
marcu 2010 roku Morinda®
(Tahitian
Noni International)
wprowadziła na rynek cztery nowe napoje w linii
Tahitian Noni® Beverages: Pure, Family Grape
(Winogrono), Family Mango-Passionfruit (Mango i Marakuja
oraz Extra. Produkty te wraz z oryginalnym napojem
sprawiają iż Morinda®
nieustannie
dostarcza całemu światu, wspaniałych produktów na
bazie noni.
Morinda®
(Tahitian
Noni International)
działa już w 75 krajach. Cały
czas jest oparta na kapitale własnym, wobec czego nie
ma długów. Stworzyła nowy rodzaj przemysłu –
przemysł napojów bioaktywnych (Bioactive Beverage’s),
w którym buduje swoją światową markę.
Od początku Morinda®
(Tahitian
Noni International)
jest zaangażowana w badania nad noni, które sprawiają
iż marka Tahitian Noni jest unikalna. Otrzymała również
dwie dodatkowe autoryzacje Novel Food w 2008 roku na
herbaty z noni oraz w 2010 na koncentraty noni –
jest to przełomowy czas otwierający nowe możliwości.
Morinda®
zajmuje drugie miejsce razem z firmą Danone jeżeli weźmiemy
pod uwagę ilość autoryzacji „Novel Food”
przyznanych przez Unię Europejską. Na pierwszym
miejscu znajduje się międzynarodowa firma Unilever z
pięcioma autoryzacjami Novel Food na swoje produkty żywieniowe.
Morinda®
dba także o gospodarkę Polinezji Francuskiej.
Zatrudnia tysiące certyfikowanych zbieraczy noni,
funduje stypendia dla zbieraczy i ich dzieci, zaopatruje
wiele szkół w podręczniki i inne materiały
edukacyjne oraz komputery.
Morinda®
także ofiarowuje
jedzenie, ubrania, meble oraz produkty Tahitian Noni by
pomóc dzieciom mieszkającym w sierocińcu
umiejscowionym niedaleko miejsca gdzie przetwarzane si
owoce noni. Dzięki dotacjom Morinda®
udało się również
rozbudować plac zabaw dla dzieci z tego sierocińca.
Morinda®
(Tahitian
Noni International)
jest zdecydowanym liderem w produkcji i rozwoju
produktów na bazie noni, oraz jako jedyna firma na świecie
posiada laboratorium całkowicie poświęcone badaniom
nad Morinda citrifolia (noni). Do chwili obecnej
przeprowadzili i opublikowali w wielu naukowych i
medycznych wydawnictwach 20 badań klinicznych na
ludziach.
Ponieważ
nikt nie zna noni tak dobrze jak Morinda®
(Tahitian
Noni International),
aby zapewnić najwyższą jakość, Morinda®
nie produkuje
swojego sztandarowego produktu poprzez pośredników. Morinda®
kontroluje każdy krok w procesie produkcyjnym, poczynając
od zbioru owocu do dostarczenia produktu pod drzwi
klienta. Możesz więc spożywać produkty firmy
Morinda®
z pełnym zaufaniem, wiedząc że wysokiej jakości
produkcja gwarantuje 100% satysfakcji.
|