Morinda citrifolia, zwana jako noni, rośnie na
wyspach Polinezji Francuskiej. Unikalne warunki w tym
regionie świata, bogata wulkaniczna gleba, obfite opady
deszczu, idealna ilość słońca, powodują, że te
wyspy są doskonałym środowiskiem dla tego niezwykłego
cudu natury.
Morinda® (Tahitian Noni International ®)
wybiera sobie
specjalne wyspy na uprawę noni na podstawie serii testów.
Gleba, woda a nawet powietrze muszą spełniać
odpowiednie wymogi. Środowisko musi być idealne i
nieskazitelne.
Zielony nieforemny owoc z drzewa noni o wielkości
ziemniaka, rośnie przez cały rok. Tak więc pojedyncze
drzewo może wydawać owoce każdego dnia roku.
Od samego początku wzajemne stosunki między firmą
Morinda® (Tahitian Noni International ®)
i mieszkańcami Polinezji
Francuskiej były przepełnione przyjaźnią i
zaufaniem. Pomysł sadzenia i zbierania noni jako metody
zarabiania pieniędzy był nieznany przed pojawieniem się
firmy Morinda® . Rzeczywiście
gdy zbieracze byli dziećmi, pieniężna wartość owocu
noni była nieznana. Na rynku nie było miejsca dla
noni. W ciągu niecałej dekady, owoc noni stał się z
nie mającego żadnej wartości rynkowej owocu, owocem
mającym pierwsze miejsce w rolniczym eksporcie
wszystkich wysp Polinezji Francuskiej. Ten wybuchowy
rozwój przyciągnął uwagę urzędników rządowych na
najwyższych szczeblach. „Potrzebujemy więcej
takich noni przedsięwzięć, dla większości naszych
ludzi, dla rodzin z dalekich wysp jak wyspy Markizy. Ludzie ci byli
przyzwyczajeni do życia ze zbiorów orzechów
kokosowych i rybołówstwa. Teraz wiem że te rodziny
skupiają się na noni. Noni daje im naprawdę dobre
dochody i mamy nadzieję, że ta firma na zawsze
pozostanie w naszym kraju.” – mówi Oscar Temaru
– Prezydent Polinezji Francuskiej.
Na ponad 80 wyspach i na całej przestrzeni Polinezji
Francuskiej tysiące rodzin opiekuje się i dogląda
rosnące naturalnie, kunsztowne drzewa noni dla
firmy Morinda® (Tahitian Noni International ®). Przez cały
rok Ci pracowici wyspiarze są odwiedzani przez
Dyrektora Operacyjnego – Edwarda Turaru i jego ludzi.
Firma ma szczegółowe wymagania zarówno co do ludzi
zajmujących się uprawą roślin jak i zbierających
owoce, zapewniając tym samym że każdy owoc, każdy liść
i każde nasienie spełnia odpowiednie normy.
Po tym, jak owoce noni są zebrane i starannie
selekcjonowane, są one dokładnie oczyszczone i
indywidualnie kontrolowane. Tylko owoce, które przejdą
skrupulatną kontrolę, są dopuszczane do następnego
etapu.
Następnie owoc jest kładziony na specjalnym stelażu
kratownicy i poddawany dalszemu procesowi dojrzewania.
W ramach przygotowania wysyłki z Tahiti każdy czysty i
skontrolowany owoc jest umieszczany w specjalnych
pojemnikach z podwójną warstwą wkładek sanitarnych.
Każdy pojemnik jest dokładnie weryfikowany i ważony.
Następnie każdy z nich jest znaczony numerem informującym
kto zebrał te owoce, kiedy zostały zebrane i ile waży
pojemnik. Każdy taki pojemnik zawiera identyfikacyjny
numer przewozowy.
Na wyspie Tahiti w małym miasteczku Mataiea powstał
najnowszy i na najwyższym poziomie Zakład Przetwórczy
Morindy ® . To tutaj
rozwinął się aktualny poziom umiejętności obróbki
noni. Umiejętności pozwalające przetwarzać w
wystarczającym stopniu noni, tak by zaspokoić bieżące
i przyszłe potrzeby rozrastającego się światowego
rynku, stają się rzeczywistym i namacalnym dowodem
inwestycji, jakiej dokonała firma Morinda
® na wyspach Polinezji Francuskiej .To
otwarty 1 kwietnia 2005 roku, szczycący się prawie
7900 m2 powierzchni, największy obiekt tego
typu na świecie. Jest to miejsce gdzie powstaje miazga
z surowych owoców noni, które są dostarczane z
oddalonych wysp. Każda partia produkcyjna rozpoczyna się
od szczegółowego raportu. Tam umieszczany jest numer
przewozowy na każdym pojemniku z owocami i tam również
dokonuje się sprawozdań podczas obróbki. W tym
miejscu sprawdzana jest jakość i wykonywane są
wszelkie inne testy.
Sprawdzony owoc jest następnie przepuszczany przez proces,
podczas którego nasiona, łodygi i skórka są usuwane
i miąższ owocu jest zamieniany na miazgę.
Następnie dochodzimy do decydującego etapu. Używając
rewolucyjnego procesu „Wadsworth - Story” miazga
jest pasteryzowana, ale w przeciwieństwie do
tradycyjnej pasteryzacji, ta przełomowa metoda zapewnia
czysty produkt bez naruszania struktury miazgi.
Wszystkie korzystne właściwości owocu noni pozostają
nienaruszone. Proces „Wadsworth - Story” jest w całości
firmowy, prawnie strzeżony i jest wyłączną własnością
Tahitian Noni International ® .
Końcowym rezultatem jest klarowna naturalna miazga z owocu
noni ładowana do ustawionych w linii kontenerów wysyłkowych.
Każdy z nich zawiera około 870 litrów miazgi, jest
opisany numerem seryjnym, datą i godziną wypełnienia,
oraz numerem pobranej próbki. Numer próbki jest najważniejszy.
Zanim kontener zostanie zapieczętowany przed wysyłką,
ludzie przeprowadzający kontrolę jakości biorą próbkę,
która poddawana jest serii testów czystości. Tylko
wtedy gdy spełnione są normy jakości firmy Morinda®
(Tahitian Noni
International ®), kontenery mogą być wysłane
do rozlewni na całym świecie.
Czysta i naturalna miazga noni jest przesyłana z jej
rodowego domu w samym sercu gorącego Pacyfiku do
rozlewni strategicznie rozmieszczonych dla osiągnięcia
ich maksymalnej efektywności - w Guangzhou (Chiny), w
Lipsku (Niemcy), Chubu (Japonia) i w Utah (Stany
Zjednoczone). To są pierwsze z wielu ukończonych
produkcyjnych obiektów rozmieszczonych na całym świecie,
idealnie usytuowanych, by produkcja odbywała się jak
najbliżej klientów.
Kiedy kontenery pełne miazgi noni przybywają do rozlewni,
personel odpowiedzialny za jakość weryfikuje zaświadczenia
analizy Morindy ®. Nic
nie dzieje się do momentu gdy wszystkie raporty są
sprawdzone i zweryfikowane. Po zakończeniu procesu
weryfikacyjnego, miazga noni jest higienicznie
przepompowywana do zbiorników, w których jest mieszana
z dodatkowymi dokładnie przetestowanymi składnikami.
Każdy z tych pojemników produkuje prawie 13 300 litrów
gotowego soku „Tahitian NoniTM" .
Kiedy nowa seria jest produkowana, Kontrola Jakości
wprowadza numer tej serii. Po zakończeniu procesu
doprawiania, personel odpowiedzialny za jakość pobiera
próbkę i testuje ją. Następnie nadzorca przegląda
raporty kontrolne, podpisuje oświadczenie i wtedy
dopiero następuje rozlewanie soku do butelek. Każda
butelka jest dokładnie sterylizowana, a następnie wypełniana
w gorącej temperaturze, aby zapewnić sterylne środowisko.
Potem butelki są zapieczętowywane, oklejane
naklejkami, numerem seryjnym trwale nanoszonym na butelkę.
Na podstawie tego numeru Morinda®
(Tahitian Noni International ®
) może prześledzić zawartość soku w butelce począwszy
od pochodzenia owoców poprzez produkcję miazgi. Z
numeru seryjnego wiadomo, który kontener został zużyty,
a numer na kontenerze określa, które beczki owoców
zostały wykorzystane, zaś numer na beczkach informuje
kto zbierał dane owoce.
Możliwość prześledzenia wstecz biegu produktu aż do
wyspy i poznania osoby zrywającej ten owoc to potężna
rzecz. Morinda®
( Tahitian Noni International ®
) jest
pierwsza firmą na rynku, która stworzyła i
wyspecjalizowała w pełni zintegrowany proces kontroli.
Kiedy produkty są sprawdzone i gotowe, zostają zapakowane
i wysłane w różne miejsca na całym świecie. Klienci
zazwyczaj zamawiają wcześniej produkty „Tahitian
Noni”® przez telefon, internet lub u
niezależnych Konsultantów. Te unikalne zastrzeżone
patentem produkty są wtedy dostarczane bezpośrednio do
drzwi klienta. Dla zapewnienia jeszcze większej wygody
Morinda® stworzyła sieć
salonów sprzedaży na całym świecie, gdzie klienci
mogą wybrać konkretny produkt firmy Morinda®
Ze źródeł tkwiących w wyjątkowym drzewie, każdy
produkt firmy Morinda® przemierza
swoja drogę do szafki, lodówki czy na stół wiernych
klientów na całym świecie. Każdy krok procesu
produkcyjnego jest zaplanowany, analizowany i
udokumentowany, zapewniając klientom najwyśmienitsze
produkty jakie drzewo noni może zaoferować. Jest to
proces, który został stworzony i rozwinięty przez
firmę Morinda®. Nikt inny na
świecie nie robi tego w taki sposób jak ta firma. To właśnie
jest przyczyną sukcesu Morindy®.
Faktem jest, że Morinda® (Tahitian Noni International ®)
jest pierwszą firmą na świecie zajmującą się noni,
jest pierwszą jeżeli chodzi o badania i jakość,
pierwszą w trosce i opiece nad noni i wyspami na których
prowadzona jest uprawa noni. Dzięki temu Morinda®
( Tahitian Noni International ®) ma swoje miejsce pośród
najlepszych marek świata.
|