..: Menu :..

 Strona główna

 Co to jest noni

  Historia

Firma Morinda (Tahitian Noni International®)

 Produkcja

 
PRODUKTY:
Sok Noni
WSPÓŁPRACA
Zamówienie

Kontakt

PRODUKCJA SOKÓW W FIRMIE MORINDA®  (TAHITIAN NONI INTERNATIONAL®)

Morinda citrifolia, zwana jako noni, rośnie na wyspach Polinezji Francuskiej. Unikalne warunki w tym regionie świata, bogata wulkaniczna gleba, obfite opady deszczu, idealna ilość słońca, powodują, że te wyspy są doskonałym środowiskiem dla tego niezwykłego cudu natury. 

Morinda® (Tahitian Noni International ®) wybiera sobie specjalne wyspy na uprawę noni na podstawie serii testów. Gleba, woda a nawet powietrze muszą spełniać odpowiednie wymogi. Środowisko musi być idealne i nieskazitelne. 

Zielony nieforemny owoc z drzewa noni o wielkości ziemniaka, rośnie przez cały rok. Tak więc pojedyncze drzewo może wydawać owoce każdego dnia roku.

Od samego początku wzajemne stosunki między firmą Morinda® (Tahitian Noni International ®) i mieszkańcami Polinezji Francuskiej były przepełnione przyjaźnią i zaufaniem. Pomysł sadzenia i zbierania noni jako metody zarabiania pieniędzy był nieznany przed pojawieniem się firmy Morinda® . Rzeczywiście gdy zbieracze byli dziećmi, pieniężna wartość owocu noni była nieznana. Na rynku nie było miejsca dla noni. W ciągu niecałej dekady, owoc noni stał się z nie mającego żadnej wartości rynkowej owocu, owocem mającym pierwsze miejsce w rolniczym eksporcie wszystkich wysp Polinezji Francuskiej. Ten wybuchowy rozwój przyciągnął uwagę urzędników rządowych na najwyższych szczeblach. „Potrzebujemy więcej takich noni przedsięwzięć, dla większości naszych ludzi, dla rodzin z dalekich wysp jak wyspy Markizy. Ludzie ci byli przyzwyczajeni do życia ze zbiorów orzechów kokosowych i rybołówstwa. Teraz wiem że te rodziny skupiają się na noni. Noni daje im naprawdę dobre dochody i mamy nadzieję, że ta firma na zawsze pozostanie w naszym kraju.” – mówi Oscar Temaru – Prezydent Polinezji Francuskiej. 

Na ponad 80 wyspach i na całej przestrzeni Polinezji Francuskiej tysiące rodzin opiekuje się i dogląda rosnące naturalnie,  kunsztowne drzewa noni dla firmy Morinda® (Tahitian Noni International ®). Przez cały rok Ci pracowici wyspiarze są odwiedzani przez Dyrektora Operacyjnego – Edwarda Turaru i jego ludzi. Firma ma szczegółowe wymagania zarówno co do ludzi zajmujących się uprawą roślin jak i zbierających owoce, zapewniając tym samym że każdy owoc, każdy liść i każde nasienie spełnia odpowiednie normy.

Po tym, jak owoce noni są zebrane i starannie selekcjonowane, są one dokładnie oczyszczone i indywidualnie kontrolowane. Tylko owoce, które przejdą skrupulatną kontrolę, są dopuszczane do następnego etapu. Następnie owoc jest kładziony na specjalnym stelażu kratownicy i poddawany dalszemu procesowi dojrzewania.

W ramach przygotowania wysyłki z Tahiti każdy czysty i skontrolowany owoc jest umieszczany w specjalnych pojemnikach z podwójną warstwą wkładek sanitarnych. Każdy pojemnik jest dokładnie weryfikowany i ważony. Następnie każdy z nich jest znaczony numerem informującym kto zebrał te owoce, kiedy zostały zebrane i ile waży pojemnik. Każdy taki pojemnik zawiera identyfikacyjny numer przewozowy.

Na wyspie Tahiti w małym miasteczku Mataiea powstał najnowszy i na najwyższym poziomie Zakład Przetwórczy Morindy ® . To tutaj rozwinął się aktualny poziom umiejętności obróbki noni. Umiejętności pozwalające przetwarzać w wystarczającym stopniu noni, tak by zaspokoić bieżące i przyszłe potrzeby rozrastającego się światowego rynku, stają się rzeczywistym i namacalnym dowodem inwestycji, jakiej dokonała firma Morinda ® na wyspach Polinezji Francuskiej .To otwarty 1 kwietnia 2005 roku, szczycący się prawie 7900 m2 powierzchni, największy obiekt tego typu na świecie. Jest to miejsce gdzie powstaje miazga z surowych owoców noni, które są dostarczane z oddalonych wysp. Każda partia produkcyjna rozpoczyna się od szczegółowego raportu. Tam umieszczany jest numer przewozowy na każdym pojemniku z owocami i tam również dokonuje się sprawozdań podczas obróbki. W tym miejscu sprawdzana jest jakość i wykonywane są wszelkie inne testy.

Sprawdzony owoc jest następnie przepuszczany przez proces, podczas którego nasiona, łodygi i skórka są usuwane i miąższ owocu jest zamieniany na miazgę.

Następnie dochodzimy do decydującego etapu. Używając rewolucyjnego procesu „Wadsworth - Story” miazga jest pasteryzowana, ale w przeciwieństwie do tradycyjnej pasteryzacji, ta przełomowa metoda zapewnia czysty produkt bez naruszania struktury miazgi. Wszystkie korzystne właściwości owocu noni pozostają nienaruszone. Proces „Wadsworth - Story” jest w całości firmowy, prawnie strzeżony i jest wyłączną własnością Tahitian Noni International ® .

Końcowym rezultatem jest klarowna naturalna miazga z owocu noni ładowana do ustawionych w linii kontenerów wysyłkowych. Każdy z nich zawiera około 870 litrów miazgi, jest opisany numerem seryjnym, datą i godziną wypełnienia, oraz numerem pobranej próbki. Numer próbki jest najważniejszy. Zanim kontener zostanie zapieczętowany przed wysyłką, ludzie przeprowadzający kontrolę jakości biorą próbkę, która poddawana jest serii testów czystości. Tylko wtedy gdy spełnione są normy jakości firmy Morinda® (Tahitian Noni International ®), kontenery mogą być wysłane do rozlewni na całym świecie.

Czysta i naturalna miazga noni jest przesyłana z jej rodowego domu w samym sercu gorącego Pacyfiku do rozlewni strategicznie rozmieszczonych dla osiągnięcia ich maksymalnej efektywności - w Guangzhou (Chiny), w Lipsku (Niemcy), Chubu (Japonia) i w Utah (Stany Zjednoczone). To są pierwsze z wielu ukończonych produkcyjnych obiektów rozmieszczonych na całym świecie, idealnie usytuowanych, by produkcja odbywała się jak najbliżej klientów.

Kiedy kontenery pełne miazgi noni przybywają do rozlewni, personel odpowiedzialny za jakość weryfikuje zaświadczenia analizy Morindy ®. Nic nie dzieje się do momentu gdy wszystkie raporty są sprawdzone i zweryfikowane. Po zakończeniu procesu weryfikacyjnego, miazga noni jest higienicznie przepompowywana do zbiorników, w których jest mieszana z dodatkowymi dokładnie przetestowanymi składnikami. Każdy z tych pojemników produkuje prawie 13 300 litrów gotowego soku „Tahitian NoniTM" .

Kiedy nowa seria jest produkowana, Kontrola Jakości wprowadza numer tej serii. Po zakończeniu procesu doprawiania, personel odpowiedzialny za jakość pobiera próbkę i testuje ją. Następnie nadzorca przegląda raporty kontrolne, podpisuje oświadczenie i wtedy dopiero następuje rozlewanie soku do butelek. Każda butelka jest dokładnie sterylizowana, a następnie wypełniana w gorącej temperaturze, aby zapewnić sterylne środowisko. Potem butelki są zapieczętowywane, oklejane naklejkami, numerem seryjnym trwale nanoszonym na butelkę. Na podstawie tego numeru Morinda® (Tahitian Noni International ® ) może prześledzić zawartość soku w butelce począwszy od pochodzenia owoców poprzez produkcję miazgi. Z numeru seryjnego wiadomo, który kontener został zużyty, a numer na kontenerze określa, które beczki owoców zostały wykorzystane, zaś numer na beczkach informuje kto zbierał dane owoce.

Możliwość prześledzenia wstecz biegu produktu aż do wyspy i poznania osoby zrywającej ten owoc to potężna rzecz. Morinda® ( Tahitian Noni International ® )  jest pierwsza firmą na rynku, która stworzyła i wyspecjalizowała w pełni zintegrowany proces kontroli.

Kiedy produkty są sprawdzone i gotowe, zostają zapakowane i wysłane w różne miejsca na całym świecie. Klienci zazwyczaj zamawiają wcześniej produkty „Tahitian Noni”® przez telefon, internet lub u niezależnych Konsultantów. Te unikalne zastrzeżone patentem produkty są wtedy dostarczane bezpośrednio do drzwi klienta. Dla zapewnienia jeszcze większej wygody Morinda® stworzyła sieć salonów sprzedaży na całym świecie, gdzie klienci mogą wybrać konkretny produkt firmy Morinda® 

Ze źródeł tkwiących w wyjątkowym drzewie, każdy produkt firmy Morinda® przemierza swoja drogę do szafki, lodówki czy na stół wiernych klientów na całym świecie. Każdy krok procesu produkcyjnego jest zaplanowany, analizowany i udokumentowany, zapewniając klientom najwyśmienitsze produkty jakie drzewo noni może zaoferować. Jest to proces, który został stworzony i rozwinięty przez firmę Morinda®. Nikt inny na świecie nie robi tego w taki sposób jak ta firma. To właśnie jest przyczyną sukcesu Morindy®. Faktem jest, że Morinda® (Tahitian Noni International ®) jest pierwszą firmą na świecie zajmującą się noni, jest pierwszą jeżeli chodzi o badania i jakość, pierwszą w trosce i opiece nad noni i wyspami na których prowadzona jest uprawa noni. Dzięki temu Morinda® ( Tahitian Noni International ®) ma swoje miejsce pośród najlepszych marek świata.