..: Menu :..

 Strona główna

 Co to jest noni

 Historia

Soki Noni

WSPÓŁPRACA
Zamówienie
Spotkania na temat noni

Kontakt

 

CO TO JEST NONI

NONI to nazwa, którą nadali mieszkańcy Polinezji roślinie Morinda citrifolia. Jest to  wiecznie zielone drzewo, które osiąga wysokość od 3 do 7 metrów, ma sztywne i twarde gałęzie z których wyrastają duże ciemnozielone błyszczące liście. Z małych pączków rozwijają się bujne białe kwiaty o delikatnym zapachu z których w kolejnym etapie powstają perłowobiałe owoce pokryte małymi wypustkami. Gdy dojrzewają stają się zielone by w końcowej fazie nabrać zielonożółtego koloru. Niedojrzałe lub pół dojrzałe owoce można jeść na surowo, wysuszone lub ugotowane. W pełni dojrzałe mają 4 - 12 cm długości i specyficzny bardzo nieprzyjemny smak i zapach. Jednak właśnie wtedy zawierają bardzo dużą ilość składników witalnych, są całkowicie nietrujące i lekkostrawne. Drzewo Noni jest bardzo odporne na choroby, odznacza się dużą żywotnością i dożywa bardzo późnego wieku. Jest w stanie przetrwać długie okresy suszy i nie niszczy go morska woda. Noni rodzi owoce przez cały rok. Na drzewie lub krzaku znajdujemy o każdej porze roku zarówno niedojrzałe, pół dojrzałe jak i dojrzałe owoce które mogą być zbierane codziennie. Noni nigdzie nie jest systematycznie uprawiane. Rośnie dziko na terenach Australii, w niektórych tropikalnych regionach Afryki i Ameryki Południowej, na Wyspach Karaibskich, w Chinach, Malezji, Indiach i Filipinach. Roślina Noni rośnie także na prawie całym obszarze Pacyfiku (przede wszystkim na Polinezji Francuskiej, gdzie owoce mają najlepsze właściwości) i w każdym z tych miejsc ma szerokie zastosowanie wśród tubylców. Noni często spotyka się w pobliżu wulkanów gdzie ma najlepsze właściwości z uwagi na minerały zawarte w powulkanicznej glebie. Lekarze, szamani oraz zwykli ludzie wykorzystują każdą jej część, począwszy od korzenia aż do kwiatów. Noni jest rzeczywiście podarunkiem natury i nikt komu zależy na dobrym zdrowiu nie powinien jej przeoczyć. Dzisiaj zaskakuje naukowców, lekarzy oraz terapeutów swymi różnorodnymi możliwościami.

Noni zostało docenione przez rdzennych mieszkańców Poliznezji, ze względu na swoje zdrowotne właściwości. Wyniki badań ostatnich dziesięcioleci potwierdziły te doświadczenia, a współczesna medycyna wykazuje coraz większe zainteresowanie wspaniałymi właściwościami NONI. Do tej pory zidentyfikowano większość składników aktywnych tej rośliny, szczególnie irydoidy, a także m.in.: morindon, morindin, acubin, asperulozyd, alizarynę, skopoletynę, damnacanthal, oraz różnego rodzaju alkaloidy. Ponadto owoc NONI zawiera wiele różnych aminokwasów, witamin i składników mineralnych. Warto zaznaczyć, że nawet po ponad pięćdziesięciu latach badań tej rośliny nie udało się odkryć wszystkich tajemnic jej owocu i prawdopodobnie posiada ona jeszcze wiele pozytywnych właściwości.

NONI z racji swej niezwykłej urody stanowi ozdobę ogrodów. Owoce zbiera się zanim jeszcze dojrzeją i kładzie na słońcu. Potem są one miażdżone i robi się z nich miazgę (pulpę, albo pure) albo wyciska się z nich sok. Znano ją już w starożytności - wzmianki na ten temat znajdują się w pismach sanskryckich. pierwotnie rosła w południowo-wschodniej Azji, a na wyspy Polinezji zawędrowała wraz z migrującymi ludami. Z powodu swoich niezwykłych właściwości była uważana za roślinę świętą.

NONI, zwane jest również "indyjską morwą". Owoce NONI jadano także w czasach głodu, aby poprawić kondycję organizmu. Spożywano również nasiona, liście, korzenie i korę. Miejscowi uzdrowiciele znali doskonale jej właściwości i umieli odpowiednio wykorzystać każdą część rośliny. Wiedzę tę przekazywano ustnie z pokolenia na pokolenie. 


NONI była od zawsze jedną z najważniejszych i najczęściej aplikowanych roślin. Różne jej części są wymieniane w ok. 40 specyfikach roślinnych. Ponadto korzenie wykorzystywano do produkcji żółtego barwnika. Istnieje wiele legend o bohaterach, którzy dzięki tej roślinie przetrwali okres głodu.

Mieszkańcy Polinezji używali wszystkich części rośliny, natomiast najbardziej popularne i najczęściej używane są owoc, liście i nasiona – i te właśnie części rośliny noni posłużyły do produkcji produktów firmy Morinda ® ( Tahitian Noni International).


Pomimo iż noni rośnie w różnych miejscach na świecie, najbardziej korzystnym jest owoc rosnący w czystym środowisku wysp Polinezji Francuskiej. W promieniach słońca, na żyznej, wulkanicznej glebie, w środowisku wolnym od zanieczyszczeń noni z Polinezji Francuskiej owocuje cały rok a roślina ta żyje ponad 100 lat.

Noni jest nazywane naturalnym adaptogenem, który ma efekt normalizujący i balansujący organizm i nie powoduje skutków ubocznych w normalnym organizmie.

Obecnie najmocniejszy i najskuteczniejszy sok z noni produkuje firma "We Love Noni" Sokiem który produkuje jest "Magical Noni"

 STRONA GŁÓWNA       ZAMÓWIENIE SOKU NONI      WSPÓŁPRACA    SPOTKANIA NA TEMAT NONI 

 


Waldemar Domagała - Niezależny Konsultant "Morinda" UK ID 1645541 i "We Love Noni". Tahitian Noni® jest znakiem towarowym Morinda® Inc. Użyto za pozwoleniem © Morinda® Inc.