..: Menu :..

 Strona główna

 Co to jest noni

  Historia

Firma Morinda (Tahitian Noni International)

 Produkcja

 
PRODUKTY:
Soki Noni
Kosmetyki do ciała i włosów
Kosmetyki do bioaktywnej redukcji wieku
Suplementy i pakiety
WSPÓŁPRACA
Zamówienie

Przezentacje i webinary na temat noni

Kontakt

 

HISTORIA NONI

Tropikalna roślina NONI (botaniczna nazwa-Morinda citrifolia) rosła na terenach południowo-wschodniej Azji i Indii. Dziś występuje w wielu tropikalnych rejonach świata, jednak najdorodniej rozwija się na rozrzuconych po Pacyfiku Wyspach Polinezji Francuskiej. W jaki więc sposób przewędrowała tak odległą drogę przez ocean?

Przypuszcza się, że około 2 tysiące lat temu, na przełomie I i II wieku naszej ery, grupy wędrowców z południowo wschodniej Azji wypływały w drewnianych prostych łodziach w trudne, niebezpieczne podróże. Chcieli oni dotrzeć na wschód do owianych legendą, bajkowych wysp Pacyfiku. Potrzebowali przepłynąć tysiące kilometrów przez ocean, co na owe czasy było wielkim wyczynem, a zdając sobie sprawę, że czeka ich długa i bardzo wyczerpująca wyprawa a także że mają na owych łodziach bardzo mało miejsca na bagaże, zabierali ze sobą tylko to, co było dla nich najcenniejsze. Oprócz odzieży, żywności i wody pitnej zabierali na pokład owoce, nasiona i sadzonki noni. Wiedzieli, że owoce tej rośliny dają siłę, odżywiają organizm, a także poprawiają nastrój w chwilach przygnębienia. Większość z żeglarzy dotarła do Wysp Salomona, wysp Marshalla i na Polinezję Francuską. Zasadzili ono Noni w nadzwyczaj żyznej glebie wulkanicznej (jest tam wiele wulkanów, które wyrzucały w przeszłości wysoko zmineralizowany pył wulkaniczny oraz lawę porywający glebę i znacznie podnoszący jej jakość).

Na wyspach wiedza o wspaniałych właściwościach noni była przekazywana z rodziców na dzieci przez niezliczone pokolenia mieszkańców południowego Pacyfiku i południowo-wschodniej Azji.  Rodzice uczyli swoje dzieci jak używać poszczególnych elementów rośliny noni. Ze względu na niezwykłe właściwości stosowano noni wewnętrznie i zewnętrznie. W starożytnych ajurwedyjskich tekstach noni jest nazywane „ashyuka”, co oznacza długowieczność. Pomimo bardzo szerokiego zastosowania noni oraz darzenia niezwykłym szacunkiem przez mieszkańców wysp Polinezji Francuskiej, cudowne sekrety tej niezwykłej rośliny pozostawały zupełnie nieznane dla reszty świata przez tysiące lat. Dopiero w XX wieku etnobiolodzy badając metody, jakie stosowali rodzimi uzdrowiciele rozpoczęli studia nad tym zdumiewającym owocem. Także Siły Zbrojne USA w czasie II Wojny Światowej badały zastosowanie i korzyści rośliny noni.

W 1991 roku naukowcy d.s. żywności John Wadsworth i Steven Story otrzymali przesyłkę z owocami noni. Zaciekawieni, rozpoczęli własne badania a także poszukiwali badań tej rośliny przeprowadzonych przez innych naukowców. To co odkryli było niesamowite. Zdali sobie sprawę że to co obdarowało niezwykłymi właściwościami starożytnych mieszkańców Polinezji, mogło teraz tymi samymi właściwościami obdarować życie pozostałych mieszkańców Ziemi.
Po pięciu latach badań, opracowali oni i opatentowali wysoko wyspecjalizowany proces produkcji soku Tahitian Noni™ i od 1996 roku sok Tahitian Noni® jest produkowany i rozprowadzany przez firmę Morinda® (Tahitian Noni International), W taki oto sposób dzięki tej firmie, sekret dobrego samopoczucia z dalekiej Polinezji stał się znany na świecie.


Waldemar Domagała - Niezależny Konsultant "Morinda" UK ID 1645541 . Tahitian Noni® jest znakiem towarowym Morinda® Inc. Użyto za pozwoleniem © Morinda® Inc.